Algemeen
PIT
Eigenschappen
TapijtRUG
TIPS
Milieu
Algemene opmerkingen over de voor - en nadelen van; Tapijt en Tapijttegels

Tapijt is in vele eigentijdse kleuren, dessins en structuren verkrijgbaar, straalt warmte, sfeer en vaak ook ruimte uit. Wie een ruimte binnengaat waar tapijt is toegepast krijgt al gauw een behaaglijk en comfortabel gevoel. Om tapijt te combineren met de andere onderdelen van het interieur, zoals gordijnen, lamellen, meubels enz. vraagt dat wel enige creativiteit maar is voor vele een uitdaging om van die ruimte iets eigens te creëren.

 

Onderstaand grafiek laat duidelijk de verhoudingen zien tussen de diverse vloerbedekkingen. Parket (hout + laminaat) en tapijt scoren bijna even hoog. Het is ook altijd de eerste vraag bij een inrichting of verbouwing/renovatie, wat doen we op de vloer?
De functie van het vertrek speelt een rol, maar ook de psyche van de gebruiker of die allergisch gevoelig is voor bepaalde stoffen, kan heel bepalend zijn.

 

bron: Tapijtnet


Nederland heeft op de wereldranglijst een behoorlijk hoge plaats (3e) wat betreft de productie van tapijten. De tapijtindustrie is vooral geconcentreerd in Noord West Overijssel rondom Genemuiden en in de provincie Noord Brabant. De grootste ondernemingen maken deel uit van omvangrijke internationale concerns, maar er zijn ook nog diverse familiebedrijven. Groot aanbod houdt ook veel concurrentie in, wat voor een consument gewoon gunstig is. Prijsverschil is veelal ook een kwaliteit verschil

Tapijt....Wat bedoelen we daar precies mee?

Tapijt, een handgeknoopt vloerkleed, maar dat bedoelen we in dit geval dus niet. Wilt u hier meer over weten klik hier, Woltex tapijten leert ons de geschiedenis van tapijtknopen en nog veel meer. Op dat tapijtgebied een uniek bedrijf.

 
Het knopen van tapijten is de oudste-, meest arbeidsintensiefste- en dus ook de duurste techniek en wordt alleen nog toegepast in oosterse landen, door hobbyisten en tapijt kunstenaars. Breien van karpetten op grote breimachines is een andere mogelijkheid.
Wat we bedoelen is de machinaal gefabriceerde vloerbedekking met een drieledige opbouw. In het midden een draag- of tuftdoek, een boven- en een onderlaag ofwel de pool en de rug.
Zo'n machine ziet er even anders uit als hierboven. Dit is een z.g. Jacquards.
   

"Mijn karpet" voor aanbiedingen van; Natuurtapijt, karpetten, trapbekleding, reinigen en ook vuur uw online vragen.

Weven is ook een kostbare methode vooral omdat de produktie meer tijd kost, maar wordt nog wel toegepast. Kokos- en Sisal- natuurtapijten in het algemeen worden veelal geweven.
 
Tuften.
Het meeste tapijt dat u tegenwoordig in de winkel vindt, is echter met de moderne tufttechniek gemaakt. Zo'n machine als hierboven tuft de pool met dozijnen naalden tegelijk op het draagdoek en die maken elk een lusje. Alle polen worden op deze manier in het draagdoek verankerd. Hoe meer naalden, des te dichter en steviger de structuur van het tapijt. Het doorsnijden van de lusje bepaald het type tapijt. Daarna wordt er een dunne latexlaag als eerste rug (pre-coat) aangebracht om het garen te beschermen en een extra tweede rug (secondary backing) van schuim, jute of synthetische vezels.

PinocchioPinocchio
is een tapijt genoemd naar Deens snoepgoed dat je glimlachen ontlokt. Handgemaakt van 100% zuivere scheerwol in Nepal waar elke bal van +/- 2cm met de hand gevilt en daarna op een draad gerijgd wordt als parels.Click als u meer
van deze unieke tapijten van HAY wilt zien.

De HAY tapijtencollectie wordt gemaakt om de duurzaamheid te bevorderen in de landen van herkomst. Dit is een zeer mooi tapijt en kan overal worden gebruikt. De echte kleuren kunnen licht verschillen van de kleuren die u op uw scherm ziet.

Materialen en hun eigenschappen.

Een greep uit de bekenste Tufttechnieken

Bij Bouclé, in principe het goedkoopste tapijt qua produktie, is de lus niet doorgesneden. Een ongesneden lus neemt minder vuil op. Een nadeel is wel dat het minder zacht aanvoelt.

Bij Cut & Loop, ook een Bouclé, zijn de poollussen van ongelijke hoogte. Hier spreken we van een hoog/laag structuur.

Bij Frisé is de pool gesneden en het tapijtgaren in elkaar gedraaid. Ofwel getwijnd. Vrijwel iedere is pool is te onderscheiden. Frisé heeft een levendige structuur.

Bij Velours of Moquette is de pool gesneden en dicht op elkaar gezet. Door gebruik te maken van fijn zacht garen wordt een fluwelig en glad oppervlak verkregen. De vleug kan door gebruik in een andere richting vallen wat een totaal ander effect geeft.


Bij Shag of hoogpool zijn de polen nog langer gemaakt dan bij Frisé met gevolg dat ze omvallen. Het tapijt dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shag-structuur genoemd en heeft een warrig en speelse uitstraling.

Bij Saxony zijn de polen ook langer alsl bij Shag maar dan met een dichte structuur. Het ziet er daardoor wat minder compact uit en heeft door de hogere polen een luxueuze uitstraling.

Bij Naaldvilt tapijt worden vliezen met vezels door de naalden met weerhaakjes

door het gronddoek vernaald/geperst en geïmpregneerd met latex. Mede daardoor is de onder- en bovenzijde bij een naaldvilttapijt vrijwel indentiek.


Hieronder volgt een korte uitleg over de verschillende tapijtsoorten.

Het tapijtoppervlak wordt gevormd door polen van natuurlijke of synthetische garens. De natuurlijke garens zijn dierlijk (wol, haar) of plantaardig (katoen, kokos, sisal, jute en zeegras). De synthetische garens zijn van polyamide (nylon), polyacryl, polyester en polypropyleen.Produkt
Eigenschap

WOL

.


Wol is: veerkrachtig, elastisch, zelfdovend, warmte- en geluid isolerend. Het is het oudste het bekendste materiaal om tapijten van te maken. Zuiver scheerwol heeft nog ook alle natuurlijke eigenschappen. Vocht en vuil worden eerder afgestoten, dan dat het er in trekt.

.Wol komt van ...

In een tapijt, dat van het Wolmerk is voorzien, is uitsluitend scheerwol gebruikt.HAAR

Haar komt van...

Haar is sterk, veerkrachtig en bijzonder goed te verven.
De bekende paardendeken is daar een voorbeeld van.

Haar komt van ...


KATOEN

Katoen: is sterk, maar minder veerkrachtig dan wol. Het heeft een groot absorberend vermogen en kan antistatisch, waterafstotend en vlamwerend worden gemaakt. Katoenen vloerbedekking is sterk en decoratief en in veel kleuren verkrijgbaar.

Katoen komt van ...


KOKOS

Kokos komt van ...

Kokostapijt wordt geweven van garens die gesponnen zijn van de vezels van de bast van de kokosnoot.De kokosmat was er eerst. Kokosparket sinds een paar jaar.Kokos is zeer sterk en stug.

Kokos komt van ...


SISAL

Sisal: is zeer sterk en niet zo stug als kokos. Wol vermengd met 10 procent sisal geeft een heel mooi effect, en sisaltapijt met een inslag van jute heeft een ambachtelijke uitstraling. De menging van sisal en kokos versterkt de goede eigenschappen van beide vezels en resulteert in een mooi, duurzaam tapijt.

Sisal komt van ...


JUTE

Sisal komt van...

Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels, na katoen ook de meest gebruikte. De gebruiks mogelijkheden van dit natuurlijk materiaal is legio. Als tapijtrug is het ingehaald door een synthetisch weefsel, maar verder komt het keihard terug.

Jute komt van ...


ZEEGRAS

Zeegras komt van...

Zeegras is makkelijk en ongelooflijk praktisch, de zachtste van alle natuurlijke
vezels, robuust en antistatisch, natuurlijk bestand tegen vlekken en bijgevolg bijna onmogelijk te kleuren.

Zeegras komt van ...


SYNTHETISCH

Synthetisch komt van ...

Synthetische vezels zijn veel sterker dan de sterkste natuurlijke vezels. Zij worden niet aangetast door micro-organismen die bij natuurlijke vezels de rotting veroorzaken, maar hebben dan weer andere nadelen: ze zijn niet UV-bestendig en zullen bij langdurige blootstelling daaraan afsterven.

Polypropyleen, Polyamide, Polyacryl, Polyester komt van...


Naar Tredfoprd
Naar Interfloor
Naar Heuga
Naar Desso
Naar Parade Tapijt

Bekende merken stellen zich voor.Tapijt-RUG

Leggen
en
lijmen


Ofwel second-back. Met de first-back wordt het tuftdoek bedoeld.

In het algemeen geldt:

Tapijt wordt vooral gelijmd op plaatsen die intensief worden gebruikt, zoals op trappen en in gangan.

Waar moet ik op letten bij het leggen van tapijt? Zie Milieu TIP

Actionback

is een synthetische rug (dit is de vervanging van het oude jute) het voordeel is dat deze rug duurzamer is.
Tapijt op actionback: volledig verlijmen met milieuvriendelijke vloerbedekkinglijm. In principe kan elk tapijt op jute of actionback worden opgespannen op ondertapijt en spanlatten. Het verdient echter aanbeveling om dit te beperken tot de zwaardere kwaliteiten.

ACB

is de afkorting van Actionback.

Bitume

bitumen (zwart of dunker bruin) wordt enkel bij tapijttegels gebruikt. Het voordeel hier van is dat de tegels steviger worden zodat zo goed op hun plaats blijven liggen en de kleine oneffenheden van de ondervloer egaliseren.

Foam

Tapijt op foam: kan in principe los gelegd worden. De randen en naden kunnen eventueel geplakt worden met waterkit of dubbelzijdig tape.

Jute

Tapijt op juteback: volledig verlijmen met milieuvriendelijke vloerbedekkinglijm.

Resine

Resine is een hard wordende harslaag, een kleverige vloeistof afgescheiden door veel naaldbomen. Lost niet op in water en wordt hard bij contact met de lucht.
Tapijt op resinebacking: volledig lijmen met waterkit.

Stabilon®

Foam Carpet Backing

Vilt

Vilt is van zuiver wol gemaakt. Het heeft daardoor ook de eigenschappen van wol. Zo voelt het zacht aan omdat het, net als wol, uit veerkrachtige vezels bestaat. Het is elastisch en kan 20 tot 40% worden uitgerekt zonder te scheuren. Bovendien isoleert vilt, waardoor het een goede bescherming tegen kou biedt.
Tapijt op viltbacking: kan in kleine ruimtes het beste los worden gelegd. In grotere ruimtes volledig verlijmen met universele vloerlijm of waterkit. Dit soort tapijt kan ook worden gelegd op zogenaamde ‘klittentape’


Tapijttegels

Tretford, Desso, Domo en Heuga zijn vooral bekend om hun tapijttegels.

Tegels hebben over het algemeen dezelfde eigenschappen als kamerbreed tapijt wat betreft de pool. Voor de rugzijde wordt meestal voor bitumen gekozen. Het voordeel hier van is dat de tegels steviger worden zodat zo goed op hun plaats blijven liggen en de kleine oneffenheden van de ondervloer egaliseren.
Door tegels een kwartslag te draaien tijdens het leggen wordt een totaal ander effect bereikt.

 


Trap bekleden
 

Er zijn zeer veel verschillende methoden om uw trap te bekleden. Denkt u dan aan het bekleden met tapijt, het bekleden met hout of de luxere variant het bekleden van uw trap met grind. Toch is de meest gebruikte manier voor het bekleden van de trap het gebruik van vloerbedekking. Maar waarom kiezen zoveel mensen voor vloerbedekking op hun trap? Het volledig bekleden van iedere traptreden is specialisten werk. Veel meetwerk, sjablonen knippen, en dan nog het zo voordelig mogelijk de vormen uit een tapijt snijden.

Voor de DHZ-ers onder u zijn er nu de kant en klare trapmatten van tapijt, rubber, aluminium enz. zelfs online te koop. Het plaatsen van trapmatten is zeer eenvoudig zelf te doen, ook wanneer u dit nog nooit eerder gedaan heeft. Plaatsing is zeer eenvoudig.

 

Naar PIT

Vragen over tapijt

* Soorten tapijt

De grote verscheidenheid in uitvoering en kwaliteit maken het bijna onmogelijk om het daarover te hebben. Gelukkig is de Nederlandse tapijt industrie goed georganiseerd en hebben ze Stichting PIT opgericht alleen al om U de consument te helpen met hun keuze.

* Belangrijkste voor- en nadelendelen van tapijt
* Tapijt en het millieu
* Brochures bestellen
 
Moeilijk ?
laat PIT u helpen met:
Stichting Produkt Informatie Tapijt
is in 1990 opgericht door de
Nederlandse tapijtbranche,
de overheid, consumentenorganisaties
en testinstituten zoals TNO.
 


Milieu TIP
Waar moet ik op letten bij het leggen van tapijt?
Het is beter voor het milieu om een tapijt gewoon los op de vloer te leggen en dus niet te lijmen. Dat scheelt lijm en dus schadelijke oplosmiddelen. De randen, vooral bij de deuren, kunt u vastspijkeren of met dubbelzijdig plakband vastkleven. Linoleum en marmoleum moeten wel volledig worden verlijmd. Relatief nieuw is marmoleum dat verfijnd is op platen. Deze kunt u gemakkelijk zelf leggen. Lijmen is niet nodig en de ondergrond hoeft niet vlak te zijn.

Tip 1
Lichte kleuren maken een kamer groter, donkere kleuren kleiner

Tip 2
Een zebrapadstreep maakt een smalle kamer breder; diagonalen scheppen ruimte.
Een ingelegd kleurvlak maakt de kamer knusser.

Tip 3
Actionback, ACB, Vilt, Bitumen zijn o.a. namen van verschillende rugzijden van tapijt. Bij losleggen geen probleem, maar bij verlijmen heeft ieder zijn eigenschappen. Zie RUG

Tip 4
Tapijt is een prachtig product. Comfortabel, kleurrijk, geluiddempend. Allemaal pluspunten. De enige zorg is vaak de gedachte aan een mogelijke vlek. Goed nieuws. Een vlek in tapijt hoeft over het algemeen geen reden tot ongerustheid te zijn. Wist u dat 90% van de vlekken die ontstaan in het normale dagelijkse gebruik, verwijderd kunnen worden met louter schoon water?

1. Eerst vaste bestanddelen zoveel mogelijk verwijderen met een lepel.
2. Direct een badstof handdoek natmaken met koud water, uitwringen en op de vlek plaatsen.
3. Laat de badstof handdoek liggen, zonder te kijken.
4. Als de handdoek verzadigd is, deze vervangen tot de vlek niet meer afgeeft.
5. Laat dan de handdoek liggen tot deze droog is. Géén zeephoudende schoonmaakmiddelen gebruiken, géén huishoudelijke oplosmiddelen, géén zout. Nooit wrijven, uitsluitend lichtjes deppen. Nooit föhnen, vlek gewoon aan de lucht laten drogen.
Afdrukken ...