Egaliseren en/of uitvlakken van vloeren

 

egaliseren = gelijk-, glad maken, vereffenen

 

De noodzaak om te egaliseren is niet altijd aanwezig. In nieuwbouw bijvoorbeeld zijn de meeste vloeren afgewerkt met een"chapelaag". Op de bouwvloer worden water en CV-leidingen en evt. de leidingen voor vloerverwarming gelegd. Deze worden daarna afgedekt met een c.a. 6 tot 8 cm dikke cementlaag. Een laag waardoor in verhouding meer zand is vermengd, de zogenaamde chapelaag
Voor veel afwerkvloeren is de chapelaag voldoende glad afgewerkt, alhoewel dat per huis kan verschillen. Echte problemen kunnen oude vloeren geven zoals houtenvloerdelen, tegel- en stenenvloeren.

Egaliseren van een BETONvloer

 

BETONNEN ONDERGROND PREPAREREN

Verwijder alle hoogteverschillen en vul de gaten met een egaliseercement. Laat dit eerst goed drogen en uitharden.

Om eventuele vochtproblemen te voorkomen bij het leggen van een 'zwevende parketvloer' – de vloer wordt dus niet verlijmd op de ondervloer – is het verstandig altijd een vochtwerende folie over de betonnen ondergrond te leggen. Trek het folie door tot achter de plint, tegen de muur omhoog. Hierdoor wordt voorkomen dat muurvocht het parket kan aantasten. Plak de naden van de folie af met vochtbestendige aluminium tape.

 

Eventueel gaten opvullen met een vulmiddel (cement, snelcement enz.) Uitsteeksels wegsteken met plamuurmes. Alle stof, los vuil, verwijderen. Tegels, plavuizen en een grindvloer kunnen hier direct op gelegd worden. Wel eerst een dampdichte LDPE-folie met daarover een ondervloer van 3 á 4 mm piepschuim, die kleine oneffenheden kan opvangen, is voor het zwevend leggen van de meeste parketvloeren voldoende. Behalve in appartementen en flats, daar zijn de eisen voor geluidsisolatie bepalend. (raadpleeg de voorschriften van de vereniging van eigenaren)Ook of misschien juist om het kloseffect tegen te gaan is het toepassen van geperste vloerplaten aan te raden. Deze dempen het geluid en houden ook nog opstijgend kou tegen. Vloerplaten zijn er in veel verschillende kwaliteiten en afmetingen. De dikte varieert van 2,5 tot 9 mm. Het zal duidelijk zijn, dat een plaat van 2,5 mm dikte andere eigenschappen heeft dan één van b.v. 8 mm. Laat u voorlichten. Dikke vloerplaten kunnen zelfs kleine oneffenheden van ca. 3mm hebben. Zij worden los gelegd in een z.g. half steens verband. Wel altijd eerst een LDPE-folie aanbrengen om optrekkend vocht te voorkomen.

 

Afwerkvloeren als: linoleum, marmoleum, vinyl, zeil, tapijt, tapijt- en kurktegels worden gelijmd op de ondergrond en vragen om een gladde geëgaliseerde vloer. Iedere oneffenheid in de ondervloer wordt direct of anders na verloop van tijd zichtbaar.
Als beton de ondergrond is, dan is egaliseren met een vloermortel het meest aan te raden. (zie:
Egaliseren met Vloermortels)

 

Houtentegels, tapis - en bourgondischparket kunnen ook direct op een geëgaliseerde betonvloer gelijmd worden. De vakman zou dat niet zo gauw doen. Hij geeft de voorkeur aan een combinatie van lijmen en spijkeren. Door op die manier te werken ontstaat er minimale krimp en uitzetting verschijnselen. Betonvloeren worden daarom geëgaliseerd met een plaatmateriaal van minimaal 12 mm dikte.

(Low Density Poly Ethyleen) U dient voor u de vloer legt op de ondergrond een LDPE-folie te leggen om het vocht tegen te houden. Folie is op rol te verkrijgen (dikte 0,2mm). Zorg voor een overlapping van tenminste 20cm en plak het af met tape.


Uit een combinatie van hout en papiervezels worden vloerplaten geperst. De platen kunnen per leverancier verschillen in afmeting en isolatiewaarde. De meest gangbare geluid reducerende vloerplaat is de "Redupax" van Unifloor.
 
Afmeting lxbxh = 860 x 590 x 9 mm.

Al meer dan25 jaar is Unifloor de leverancier van ondervloersystemen. Juist op het gebied van geluids-reducerende ondervloerplaten profileert Unifloor zich en heeft antwoord op iedere vloeren combinatie.

Laminaat zwevend gelegd op Redupax


Egaliseren van een HOUTvloer

 

HOUTEN ONDERGROND PREPAREREN
  • Losliggende vloerdelen vastschroeven
  • Controleer de vloer op uitstekende spijkers en schroeven
  • Schaaf de hoogteverschillen weg
  • Vlak een oneffen houten ondervloer uit met spaanplaten van 12 mm dikte. Leg de platen met een onderlinge tussenruimte van 5 mm.
  • Houd tussen de platen en de wanden een ruimte van ca. 10 mm vrij.
  • Schroef de spaanplaten met platte kopschroeven om de 30 cm vast. De schroeven moeten verzonken zijn en ca. 12 cm van de randen verwijderd zijn.
 

Bij een houtenvloer altijd eerst de losse planken vastzetten. Drevelen en/of schroeven. Grote kieren met stroken hout of natte kranten dichten. Liggen de planken vlak, dan kan er geëgaliseerd worden met masonite board platen . Deze worden in een z.g. half steens verband gelegd en gespijkerd.(Masonite is niet vocht gevoelig)
Daarover een ondervloer van 3 á 4 mm piepschuim, die kleine oneffenheden kan opvangen, is voor het zwevend leggen van de meeste parketvloeren voldoende.
Zijn er kleine oneffenheden van ca. 3mm gebruik dan minimaal de geperste vloerplaten. Deze laatste kunnen los worden gelegd ook in een z.g. half steens verband. Ook of misschien juist om het kloseffect tegen te gaan is het toepassen van geperste vloerplaten de voorkeur. Deze dempen het geluid en houden ook nog opstijgend kou tegen.

Afwerkvloeren als: linoleum, marmoleum, vinyl, zeil, tapijt, tapijt- en kurktegels die over het algemeen gelijmd worden op de ondergrond vragen om een geëgaliseerde vloer. Iedere oneffenheid in de ondervloer wordt direct of anders na verloop van tijd zichtbaar.
Als hout de ondergrond is, dan is egaliseren met grote platen* met en dikte van minimaal 8 tot 15 mm noodzakelijk. Daarna de kieren, spijker en/of schroefgaten afstrijken met een vloermortel. Deze laatste handeling is weer niet nodig bij een afwerkvloeren van houtentegels, tapis - en bourgondischparket. Hier wel platen van minimaal 12mm dikte gebruiken i.v.m. het spijkeren.
(zie:
Egaliseren met Vloermortels)
*Als de afwerkvloer niet vast gelijmd wordt kunnen hiervoor ook spaanplaten worden gebruikt. Anders multiplex gebruiken.

Tegels, plavuizen en grind aanbrengen op een houtenvloer is moeilijk en kostbaar, maar niet onmogelijk. Het probleem zit hem in de stijfheid van de afwerkvloer. Vooral tegels en plavuizen zijn hard, stijf en daarbij ook nog zwaar. De ondergrond, in dit geval de houtenvloer mag niet bewegen, anders breken de tegels. De oplossing is eerst een cementvloer aanbrengen. Dat kan op twee manieren.

1° manier: losse planken vastzetten. Drevelen en/of schroeven. Grote kieren met stroken hout of natte kranten dichten. Langs alle randen een strook betonplex van min. 12 mm dik en 20 cm hoog aanbrengen als plint, noem het bekisting. Twee lagen folie zodanig aanbrengen dat de ene laag de naden van de eerste folie ruim afdekt. De folie doortrekken tot over de bekisting, tot op de wanden en daarop vastzetten. Bewapening van betongaas op voldoende blokjes (om de 40 cm) van 1½cm hoogte aanbrengen. Betonlaag van 3,5 à 4 cm storten, glad strijken en min. 24 uur uit laten harden. Voorzichtig de bekisting weghalen. Daarna kan men gaan tegelen of het grind aanbrengen. Laat langs de wanden 1,5 cm vrij.

2° manier: losse planken vastzetten. Drevelen en/of schroeven. Grote kieren met stroken hout of natte kranten dichten. Langs alle randen een strook betonplex van min. 12 mm dik en 20 cm hoog aanbrengen als plint, noem het bekisting. De houten vloer afdekken met Lewis platen. Deze haaks op de draagbalken leggen en laat, bij gebruik van meerdere platen, deze elkaar min. 5 cm overlappen. Betonlaag van 3,5 à 4 cm storten, glad strijken en min. 24 uur uit laten harden. Voorzichtig de bekisting weghalen. Daarna kan men gaan tegelen of het grind aanbrengen. Laat langs de wanden 1,5 cm vrij.
De Lewis platen kunnen vast geschroefd worden op de ondergrond, maar wordt er in het beton gelijk een verwarmingsysteem aangebracht dan is het beter om ze los te laten liggen. Voor geluidsisolatie kunnen er stukjes rubber onder de platen worden gelegd.Masonite platen gespijkerd op vloerdelen.


De
simpelste isolatie is een schuim van 2 tot 3 mm. deze wordt in rollen van 1 meter breed en c.a. 10 meter lang geleverd.
De variateiten in dit soort isolatie is heel groot.
Van deze simpele uitvoering tot tot een 4 mm dikke "Solidfloor" van Fetim kompleet met folie en een isolatielaag met een geluidsreductie van 24dB.

Lewis zwaluwstaartplaten


Lewis en Zwaluwstaartplaten zijn gedeponeerde handelsmerken van REPPEL bv. Dordrecht

 


Opbouw houten vloerconstructie (balklaag + vloerdelen) met plafond van gipskartonplaten en stuckwerk en LEWIS® betonvloer op stroken steenwol.

 


Opbouw houten vloerconstructie (balklaag zonder vloerdelen) met geïsoleerde spouwruimte (glaswol) plafond van gipskartonplaten op metalstud profielen en LEWIS® betonvloer op stroken steenwol.


 

Egaliseren van een TEGEL- of PLAVUIZENvloer
Liggen de tegels vlak, altijd eerst een dampdichte folie aanbrengen om evt. optrekkend vocht tegen te houden. Daarover een ondervloer van 3 á 4 mm piepschuim, die kleine oneffenheden kan opvangen. Dit is voor het zwevend leggen van de meeste parketvloeren voldoende.
Zijn er kleine oneffenheden van ca. 3mm gebruik dan minimaal de geperste vloerplaten. Deze laatste kunnen los worden gelegd ook in een z.g. half steens verband. Ook of misschien juist om het kloseffect tegen te gaan heeft het toepassen van geperste vloerplaten de voorkeur. Deze dempen het geluid en houden ook nog opstijgend kou tegen.

Vloerplaten kunnen weliswaar kleine oneffenheden van ca. 3mm hebben, maar als een hele tegel 3mm hoger ligt dan de rest, dan is dit echt zichtbaar. De vloer dient of geëgaliseerd te worden met egaliseerpasta of met platen van grotere afmetingen te worden geëgaliseerd.

Afwerkvloeren als: linoleum, marmoleum, vinyl, zeil, tapijt, tapijt- en kurktegels die over het algemeen gelijmd worden op de ondergrond vragen om een geëgaliseerde vloer. Iedere oneffenheid in de ondervloer wordt direct of anders na verloop van tijd zichtbaar.
Als tegels de ondergrond zijn en vlak liggen, dan is egaliseren met grote platen met en dikte van minimaal 8 tot 15 mm noodzakelijk. De platen zijn op de ondergrond te lijmen na deze eerst goed schoon, vet vrij en droog gemaakt te hebben. Daarna de kieren, spijker en/of schroefgaten afstrijken met een vloermortel. Deze laatste handeling is weer niet nodig bij een afwerkvloeren van houtentegels, tapis - en bourgondischparket. Hier wel platen van minimaal 12mm dikte gebruiken i.v.m. het spijkeren.
Zijn er veel oneffenheden in de tegel/plavuizenvloer, zodat de platen niet volledig gelijmd kunnen worden, dan is er nog een andere manier om te egaliseren.
zie: egaliseren van een stenen ondergrond.
Tegel op tegel. Met de moderne lijmen is dat gewoon mogelijk. Niet alleen wandtegels, maar ook vloertegels en plavuizen. Deze lijmen hebben een vullend karakter. Na de ondergrond eerst goed schoon, vet vrij en droog gemaakt te hebben kan de lijm met een grove kam aangebracht worden.
Volg voor de juiste werkwijze de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Zijn er veel oneffenheden in de tegel/plavuizenvloer, zodat de nieuwe tegels niet één vlak vormen, dan is er nog een andere manier om te egaliseren.
zie daarvoor: egaliseren van een stenen ondergrond.
Zowel Bison al Beamix hebben "Tegel op Tegel" lijmen in hun programma. Zie: Lijmen en kitten.


Egaliseren van een STEENvloer

 

Over het algemeen hebben we het dan over een vloer in een oud tot zeer oud pand. Deze vloeren hebben meestal direct kontakt met de ondergrond. Ze kunnen ook vochtig worden, of al zijn, in bepaalde perioden van het jaar.

 

 

1° manier: Langs alle randen een strook betonplex van min. 12 mm dik en 20 cm hoog aanbrengen als plint. Noem het een bekisting. Leg op de stenenvloer twee lagen LDPE-folie zodanig, dat de ene laag de naden van de eerste laag folie ruim afdekt. De folie doortrekken tot over de bekisting, tot op de wanden en daarop vastzetten. Bewapening van betongaas op voldoende blokjes (om de 40 cm) van 1½cm hoogte aanbrengen. Betonlaag van 3,5 à 4 cm storten, glad strijken en min. 24 uur uit laten harden. Daarna voorzichtig de bekisting weghalen en de vloer verder uit laten harden. Men kan gaan tegelen en dat geldt ook voor andere soorten afwerkvloeren als de vochtigheids graad van de gestorte vloer zodanig is, dat dat zonder problemen ook kan. Laat altijd langs de wanden altijd 1,5 cm vrij.

 

2° manier: Deze manier gaat alleen op als de stenenvloer droog is en ook blijft. Leg om de 40 cm (H.O.H.) 2x3"* balken op de ondervloer na eerst weer een dubbele laag LDPE-folie te hebben aangebracht. Onder de balken leggen we kleine kussentjes van tempex zodanig, dat de bovenzijde van alle balken vlak en gelijk liggen. Tussen de balken een isolatielaag storten van korrels of schilvers (b.v. Vermiculiet of Pavalit). Bij een afwerkvloer van tegels, plavuizen of grind is dit niet direct nodig, maar wel aan te raden i.v.m. warmte- en geluidsisolatie. Voor een afwerkvloer van tegels, plavuizen of grind de balken afdekken met Lewis platen. Deze haaks op de draagbalken leggen en laat, bij gebruik van meerdere platen, deze elkaar min. 5 cm overlappen. Betonlaag van 3,5 à 4 cm storten, glad strijken en min. 24 uur uit laten harden. Daarna kan men gaan tegelen of het grind aanbrengen. Laat langs de wanden 1,5 cm vrij.
De Lewis platen kunnen vast geschroefd worden op de ondergrond, maar wordt er in het beton gelijk een verwarmingsysteem aangebracht dan is het beter om ze los te laten liggen.

Voor alle andere soorten afwerkvloeren kunnen vloerdelen, underlaymen-, OSB-Constructie- of multiplex platen van 18mm dik na de isolatiekorrels direct op de balken geschroefd worden. Deze verder behandelen als in: Egaliseren van een HOUTvloer

Vermiculiet
is een geëxpandeerd mineraal in korrelvorm natuurlijke en onbrandbare isolatie vervaardigd uit ertsen van palobora mijnen.

Het aanbrengen
De vermiculiet uitstorten tussen de balken. Afstrijken op de gewenste laagdikte met afstrijkplank, zonder te verdichten.

Pavalit
is een droge egalisatiekorrel, gemaakt van geëxpandeerde natuurstenen omhuld met een laagje harde paraffine voor een duurzame hechting van de korrels onderling.

 

 

Egaliseren met Vloermortels van verschillende ondergronden.

Meer bij "Beamix"

 

Beamix Universele Primer 787, is een geconsentreerde water-verdunbare primer voor wand, vloer en plafond. Te gebruiken als hechtlaag voor nagenoeg alle Beamix producten. 
Beamix Egalisatiemortel 740 om snel en gemakkelijk een vlakke en gladde vloer te “leggen” Daarmee is in laagdiktes van 2 tot 20 mm in één keer een ruwe, beschadigde vloer vlak te maken. Toepasbaar op beton, keramische tegels, natuursteen en gips. De ondergrond moet altijd worden voorbehandeld met:
Universele Primer 835. Levering: Zakken van 12,5 en 20 kg.

Beamix Cement Gietvloer 745
om een problematische ondergrond toch in één keer snel en gemakkelijk in laagdiktes van 5 tot 30 mm uit te vlakken. Door de kunststofvezeltjes kunt u zeer ongelijkmatige of minder stabiele ondergronden zoals houten vloerdelen van een nieuwe gladde vloer voorzien.

Levering: Zakken van 12,5 en 20 kg.

 

Verbruik van Beamix Egalisatiemortel & Cement Gietvloer 

 

Laagdikte
Egalisatie mortel 740
Verbruik / m²
Aantal m² / zak
Cement Gietvloer 745
Verbruik / m²
Aantal m²2 / zak
2 mm 3,3 kg 6,0 m² n.v.t. n.v.t.
5 mm 8,3 kg 2,4 m² 8 kg 2,5 m²
10 mm 16,6 kg 1,2 m² 16 kg 1,3 m²
15 mm 25,0 kg 0,8 m² 24 kg 0,8 m²
20 mm 33,3 kg 0,6 m² 31,5 kg 0,6 m²
25 mm n.v.t. n.v.t. 40 kg 0,5 m²
30 mm n.v.t. n.v.t. 48 kg 0,4 m²

 

Werkwijze voor het egaliseren van een vloer met Beamix Egalisatiemortel & Cement Gietvloer 

 

Bij houten ondergrond losse planken eerst vast zetten. Daarna masonit-boardplaten aanbrengen.
Evt. egaliseren.
Bestaande vloer schoonmaken en daarna voorzien van primerlaag
Mengen met boormachine + roerspindel,
min. 2 minuten
Gieten in banen. Grote ruimtes met meerdere personen bewerken
Na het gieten naspanen voor vlak resultaat. Beloopbaar na 2 uur, uitgehard na 24 uur

 

Tip 1
Bij gebruik van vloeimiddelen, als primers en mortels, dienen de vermelde droogtijden aangehouden te worden. Vocht in de ondergrond is funest voor alle soorten afwerkvloeren en lijmen. Het negeren van die droogtijden zal de vochtigheidsgraad hoog houden en door de afdekking van de afwerkvloer niet kunnen verdampen. Rot en schimmels zijn het gevolg en die maken zich zeer onaangenaam kenbaar.

Tip 2
Produkten voor buiten kunnen over het algemeen ook binnen worden toegepast, maar andersom zeker niet.

 

Pagina printen


Vloerverwarming

 

Uw nieuwe vloer combineren met vloerverwarming, is dat mogelijk?

Vloerverwarming biedt comfort en is energiezuinig en is daarom erg geliefd. Wegens het ontbreken van luchtcirculatie is het ook voor mensen met cara een zeer aangename manier van verwarmen.
In Nederland wordt onder een behaaglijke temperatuur zo'n 21 a 22 graden bedoeld terwijl u met vloerverwarming al een behaaglijke temperatuur bereikt bij 19 a 20 graden, wat een besparing oplevert van zo'n 6% per graad van de lagere luchttemperatuur.

Laminaat- of masiefhoutenvloeren kunnen in combinatie met een vloerverwarming gebruikt worden, maar er moet wel rekening worden gehouden met enige isolerende werking van het hout. Daardoor wordt het effect van een vloerverwarming iets minder en zul je misschien extra radiatoren moeten plaatsen. Je kunt de vloerverwarming dan niet meer als hoofdverwarming gebruiken.


Tip 1
Op zoek naar goede vloerverwarming, maar wilt u niet teveel betalen? Dan is hier een zeer goede tip. Ook als u het zelf wil doen.

Op internet kunt u veel vloerverwarming informatie vinden. Echter, lang niet alle vloerverwarming informatie is kloppend. Daarom adviseren wij u uitsluitend te zoeken naar vloerverwarming informatie bij bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.   

Tip 2
Zorg er bij het leggen van een welke vloerbedekking dan ook, dat de vloerverwarming uit staat.
Ook het werken van hout moet in dit geval in overweging genomen worden. Houtachtige materialen, dus ook laminaat, zetten uit of krimpen naar gelang de temperatuur. Als een parket krimpt kan naadvorming optreden.

Bij gebruik in combinatie met een vloerverwarming gelden speciale leginstructies. Vraag hiernaar bij de bouwmarkt waar je het materiaal gekocht hebt. Of klik hier!

Vloerisolatie - Milieu
 

 

Geluidshinder